DIGITALNA MANIPULACIJA

 

Javna je tajna da se sve fotografije koje nalazimo u časopisima retuširaju, tj. obrađuju u fotošopu. Ljudsku potrebu da se teži ka savršenstvu, digitalna fotografija je realizovala kroz fotošop. Zabluda je da je to moderni fenomen. Otkako postoji fotografija, postoji i foto-manipulacija, samo je u doba digitalne fotografije proces obrade je postao jednostavniji i dostupniji većem broju korisnika.

Za razliku od slikara koji su svoju viziju prenosili manuelno, fotografija posjeduje mašinski dio koji je posrednik između ideje i realizacije. Često, prilikom fotografisanja, ono što fotograf vidi nije identično onome što se vidi na fotografiji. To se događa iz razloga što dok pričamo mi se neprestano krećemo i mozak sublimira informacije koje dobija  putem čula u jedan sveopšti dojam. Potreba za obradom fotografije javlja se upravo iz nesrazmjera fotografove vizije i onoga što se vidi na fotografiji.

 

 

Fotošop je alat za fotografe koji se razvija preko 25 godina. Sve tehnike koje su korištene u tradicionalnoj obradi fotografije prenesene su u taj program, uključujući i mnoge druge koje prije nisu ni postojale. To je alat koji je postaov nezamjenjiv za sve fotografe, umjetnike i ostale kreativce koji žele likovno da se izraze, i u dobu digitalne fotografije njegovo korištenje se podrazumijeva za svakog profesionalnog fotografa.

U modnoj industriji se pojavila potreba za uljepšavanjem modela da bi se oni doveli do savršenstva. Uljepšavanje pordrazumijeva čitav spektar odstupanja od prirodnog izgleda, od sitnih manipulacija, uklanjanja nepravilnosti na koži, pa sve do značajnih promjena fizičkih proporcija. Foto-manipulacija je postala neizostavni dio tog pravca u fotografijii, čak se razvila posebna profesija umjetika, tzv. retouch artists, skraćeno RA, odnosno umjetnici koji obrađuju fotografije. Retuširanje podrazumijeva proces koji kao konačan proizvod stvara fotografiju za koju prosječan posmatrač ne može reći da je dorađivana, i to je samo jedna u nizu karika pomoću kojih se manipuliše finalna slika. U prvom redu to se radi pomoću šminke, zatim se manipuliše sa svjetlom prilikom samog fotografisanja, na način da se koristi studijska rasvjeta da bi se dobio željeni izgled, da bi na kraju fotografija došla na obradu kod digitalnog umjetnika. Ovi koraci se često previđaju, jer nije moguće sve napraviti u fotošopu. Potrebno je imati dobar materijal da bi se u fotošopu mogla ostvariti dodatna vrijednost.

 

 

Danas postoje agencije koje se bave isključivo editovanjem i obradom fotografija. Na jednoj modnoj kampanji radi čitav tim ljudi, od stilista i modnih kreatora, preko šminkera i frizera, fotografa i asistenata za svjetlo i na kraju majstora za finalnu obradu fotografija, da bi se dobio finalni proizvod. Tu su naravno i klijenti koji konstantno nadgledaju čitav proces i daju svoje sugestije. Modna fotografija i fotografija ljepote je industrija u kojoj se okreću ogromni novci i ništa se ne prepušta slučaju.

 

Ako negdje u časopisu pročitate Photoshop free, budite sigurni da su oni potrošili najviše novaca na obradu fotografija. Obrada koja se ne primjećuje je najteža i najviše košta. Svijet više nije spreman na fotografije bez fotošopa.